Inapoi la articole

Tiroida, glanda-fluture care ne dictează ritmul vieții

Nu știu de ce se numesc fluturi în stomac, că ei nu se adună acolo! 🙂 Această mică glandă în formă de fluture, situată la baza gâtului, imediat sub piele, joacă un rol determinant în organismul nostru. Atunci când tiroida devine disfuncțională, tot metabolismul este dereglat.

Ce este tiroida?

Tiroida este o glandă ce produce hormoni: în mare parte T4 (tetraiodotironina sau tiroxina) și T3 (triiodotironina). Toate organele din corpul nostru prezintă receptori la hormonii tiroidieni. Acești hormoni influențează: reglarea temperaturii, ritmul cardiac, sistemul digestiv, greutatea corporală, somnul, starea de spirit.

De fapt, hormonii tiroidieni ajută organismul să se adapteze schimbărilor de mediu înconjurător. Din motive necunoscute, femeile sunt mai predispuse la boli ale glandei tiroide, spre deosebire de bărbați, mai ales în perioadele cheie cum ar fi: adolescență, sarcină, perioada postpartum și menopauză.

Cum funcționează glanda tiroidă?

Tiroida își produce hormonii, plecând de la iodul captat din alimentație (pește, alge, crustacee, gălbenuș de ou, lactate, soia, fasole verde). O alimentație echilibrată aduce în jur de 300 de micrograme de iod pe zi. În anumite zone din țara noastră, iodul se găsește în cantitate scazută în sol, apă și alimente. Aceste zone se numesc endemice sau gusogene și sunt regiuni de deal, subcarpatice. Aici, frecvența tulburărilor datorate deficitului de iod este mare.

Producția de hormoni tiroidieni este reglată de TSH (tireostimulina), un hormon produs de hipofiză – glanda endocrină situată la baza creierului. Dozajul acestuia din sânge permite depistajul anumitor disfuncții tiroidiene. În cazuri foarte rare, atunci când TSH și hormonii tiroidieni se află la valori minime sau maxime, problema poate să nu fie la glanda tiroidă, ci la glanda hipofiză.

Numeroase studii de specialitate au demonstrat că există o legătură strânsă între glanda tiroidă și sănătatea reproductivă, deoarece funcția acestei glande este sub controlul axului hipotalamo-hipofizar. Orice disfuncție a acestuia se traduce printr-un impact asupra fertilității, înainte, în timpul sau după concepție.

Astfel putem declara că patologia tiroidiana este cea mai frecventă patologie endocrinologică la femeia de vârstă fertilă.

Hipotiroidia

Hipotiroidia (subfuncționarea glandei tiroide) este considerată ca o afecțiune frecventă, ea atingând 2-4% dintre femeile de vârstă fertilă.

Această boală este direct legată de secreția de anticorpi de tip tiroidian, care sunt anticorpii anti-tiroperoxidaza (ATPO) și anti-tiroglobulina. Ca regulă generală, este provocată de o boală autoimună, pe care o cunoaștem sub numele de tiroidita Hashimoto.

Boala poate lua diverse forme, iar diagnosticul se stabilește în primul rând clinic: pielea este uscată, scade ritmul cardiac, paloare tegumentară, constipație, oboseală, crampe musculare, tulburări de memorie , o creștere în greutate și, nu în ultimul rând, tulburări ale ciclului menstrual (alternanța între scăderea și creșterea volumului și fluxului menstrual, amenoree, anovulație). La examenul de laborator se observă un dozaj crescut al TSH, cu o scădere a hormonului T4.

Consecințele asupra fertilității

Hipotiroidia se asociază cu hiperprolactinemia, un hormon responsabil cu lactația. Toate acestea se acompaniază cu tulburări de ovulație și creșterea ratei de avort. Pacienta care se prezintă cu hipotiroidie și infertilitate va primi tratament cu hormoni tiroidieni de sinteză, pentru a scădea nivelul plasmatic de TSH – un target al terapiei.

Studii numeroase au demonstrat că niveluri crescute de TSH pot fi asociate cu scăderea ratei de fertilizare în timpul procedurilor de reproducere umană asistată, urmate de scăderea ratei de sacină, prin urmare, s-a stabilit că în cadrul RUA, recomandările sunt de a menține un TSH < 2,5 mU/L.

Tiroida și boala abortivă

Unul dintre factorii determinanți ai bolii abortive este factorul endocrinologic ce include disfuncția tiroidiană. Hormonii tiroidieni joacă un rol foarte important în dezvoltarea embrionului uman, studiile arătând legătură directă între hipotiroidia clinică sau subclinică și avorturile recurente.

Sarcina are un efect profund asupra tiroidiei, pe măsură ce ea progresează, crește necesarul de hormoni tiroidieni. Prin urmare, orice afectare mai mult sau mai puțin evidentă trebuie depistată și tratată preconcepțional.

Orice formă ar lua, afectarea tiroidiană poate avea consecințe asupra fertilității. Se recomandă consultul multidisciplinar alcătuit din endocrinolog și ginecolog. Orice întrebare sau nelămurire aveți, puteți să-mi scrieți și mie și, dacă pot să ajut, cu tot dragul!

Inapoi la articole