Inapoi la articole

TABU | Întrebări „rușinoase” de la paciente curajoase

Nu e nimic rușinos, dar (mereu există un dar) multe dintre noi (da, mă includ și pe mine) găsim greu curaj să vorbim despre lucruri #tabu, din frica de-a fi judecate sau arătate cu degetul. Mi-am propus ca, în mod constant, să răspund acestor întrebări care de obicei se pun cu obraji îmbujorați, cu privire rușinată și cu voce tremurândă. Vorbiți ORICE cu mine, spuneți-mi tot ce vă trece prin cap, tot ce trăiți. Vom găsi împreună soluții.

Și vă încurajez să-mi scrieți, dacă vă e mai ușor, iar eu vă voi răspunde și ajuta să depășim împreună orice situație.

Poți să rămâi însărcinată și cu prezervativ? Ce soluții mai sunt, dacă nu vreau să iau pastile? (A, 19 ani)

Da, poți rămâne însărcinata și cu prezervativ, dacă prezervativul nu este corect aplicat, dacă este expirat, dacă există defecte de fabricație, dacă ambalajul originar a fost deterioriat înainte de utilizare sau dacă este depozitat în condiții improprii sau dacă se rupe în timpul actului sexual.

Dacă nu vrei să iei pastile, alte soluții favorabile sunt:

  • Steriletul – deși contrar opiniei populare cum că steriletul este fezabil doar pentru pacientele care au născut, există mini-sterilete potrivite pentru pacientele nulipare (care nu au născut niciodată)
  • Implant hormonal – se montează subcutatant la nivelul brațului
  • Diafragma
  • Ovuelele și cremele spermicide

Am un libido scăzut, poate să fie un motiv pentru care nu rămân însărcinată? Există un tratament pentru a mări libidoul? (D, 30 de ani)

Libido-ul scăzut nu e un motiv anatomic de a nu rămâne însărcinată, însă poate fi un motiv psihologic. Există geluri și creme hormonale aplicate local, însă recomand un consult ginecologic cu evaluare.

Sunt soră de geamăn, iar soțul meu are tripleți în familie. Ce șanse sunt să rămân însărcinată cu gemeni sau tripleți? (R, 30 de ani)

Având în vedere moștenirea genetică, șansele sunt foarte mari, însă o monitorizare a ovulației cu depistarea la timp a unei super-ovulații naturale ar putea reduce șansele.

Încerc să rămân însărcinată de 5 ani. Problema e că doar eu mi-am făcut teste, soțul meu refuză… Cum îl conving să facem analize amănunțite și pentru el? Recomandați terapia de cuplu? (G, 30 de ani)

Pentru a concepe un copil sunt necesari doi. Într-adevăr, bărbații au o reticență și bariere psihologice și culturale în ceea ce privește posibilitatea proprii infertilității. Da, recomand terapia pentru orice cuplu care trece printr-un tratament de infertilitate.

Am 45 de ani și îmi doresc tare un copil. Ce șanse am și ce riscuri? (V, 45 de ani)

Legislația în România permite tratamente de reproducere umană asistată (fertilizare in vitro) cu ovocite proprii. După vârsta de 45 de ani (și până în 50), este posibil să rămâi însărcinată doar cu ovocite donate. S-au observat cazuri izolate de sarcini obținute spontan la 45 de ani, însă șansele sunt minime. Așadar, tratamentul de bază rămâne FIV cu ovocite donate. Riscurile sunt specifice unei sarcini la vârstă înaintată: anomalii genetice, moarte fetală intrauterină, preeclampsie, diabet gestațional, naștere prematură.

Starea emoțională influențează fertilitatea? Nu am energie deloc, sunt veșnic obosită (P, 28 de ani)

Fertilitatea și dorința de-a concepe un copil sunt procese complexe care necesită atât un tonus psihic și fizic bun. Contrat așteptărilor, în procesul natural de-a concepe un copil, starea emoțională joacă un rol foarte important. Recomand o discuție cu ginecologul, dar și cu un terapeut.

Sunt pe tratament anti-depresiv de câțiva ani, dar îmi doresc să am un copil. Îl poate influența medicația? Dar depresia? Se transmite genetic? (E, 32 de ani)

Vestea bună e că poți avea copii sub tratament anti-depresiv. Recomand un consult pre-concepțional cu minim 3 luni înainte pentru ajustarea schemei de tratament compatibilă cu o eventuală sarcină. Cât despre transmiterea genetică, depinde ce componentă psihiatrică are depresia.

Fumatul și alcoolul în sarcină. Cât am voie să beau? De fumat deloc, nu? (I, 27 de ani)

Toate ghidurile internaționale despre sarcină și femeia gravidă recomandă reducerea numărului de țigări și abstinență totală în ceea ce privește alcoolul. În funcție de dependența de nicotină și severitatea acesteia, pacienta poate fi consiliată preconcepțional în vederea administrării unor patchuri cu nicotină. Cât despre alcool, nicio concentrație nu este permisă și sigură în sarcină.

Vreau să-mi încep viața sexuală, dar nu am încredere doar în prezervative, iar pentru pastile mi s-a spus că sunt prea mică (urmează să împlinesc 18 ani). Ce pot să fac? (C, 17 ani)


Pilulele contraceptive pot fi folostite îbncepând cu 18 ani, însă doar prezervativul protejează împotriva bolilor cu transmisie secuală: HIV, sifilis, hepatite, chlamydia, gonoree și infecții cu HPV. Prin urmare, pentru această vârstă aș recomanda ca metodă contraceptivă prezervativul. 

Inapoi la articole