Inapoi la articole

Prezervarea fertilității la pacientele tinere: indicații și opțiuni pentru terapie

Prezervarea fertilității este o problemă vitală pentru pacientele de sex feminin diagnosticate cu neoplazii, fie se află în stadiu reproductiv, fie în stadiu prepuber. Obiectivul este de a minimiza sau elimina impactul bolii, pe lângă conservarea funcției reproductive. Potențialul reproductiv poate fi afectat de tratamente gonadotoxice (chimioterapie, radioterapie) și numeroși alti factori cum ar fi bolile autoimune sau intervenții chirurgicale specifice.

Trăim un moment în care avem o nouă paradigmă unde focusul este pe îmbinarea între calitatea vieții și supraviețuirea pe termen lung, aceasta fiind datorată progresului și inovației în tratamentele bolilor neoplazice.

Numeroase boli oncologice și non-oncologice pot afecta potențialul fertil al unei femei, de către boala însăși sau de către tratamentele bolii respective. În mod evident, ne dorim tratarea și vindecarea bolii de bază, însă merita atenția noastră și păstrarea funcției ovariene. Din păcate, un procent destul de mare de paciente tinere diagnosticate cu cancer nu urmează tratamente de prezervare a fertilității, fie din cauza încărcăturii emoționale a diagnosticului de cancer, fie din lipsa informațiilor sau chiar a resurselor financiare.

Avem numeroase opțiuni de prezervare a fertilității, unele dintre ele fiind bine stabilite și făcând parte din strategia oncoterapeutica, altele fiind la nivel experimental. Datorită acestui grup de pacienți, a luat naștere o interdisciplină foarte necesarăOncofertilitatea. Aceasta presupune o comisie multidisciplinară alcătuită din chirurg, oncolog, imagist, radioterapeut, dar și specialistul în infertilitate. În SUA încă din anul 2000, este obligatorie această echipă, iar în Franța a fost introdusă fiind obligatorie în anul 2004.

Când avem nevoie de această echipă?

 1. Pacientă diagnosticată cu tumoră malignă (cancer). Una dintre consecințele pe termen lung ale tratamentului anti-cancer, fie vorbim despre chimioterapie, fie despre radioterapie, este insuficiența ovariană prematură. Afectarea ovariană este dependentă de tipul de medicament chimiterapic utilizat și doza acestuia, doza și câmpul de radiație, cât și de schemele fracționate. Pe lângă toate acestea, se adaugă vârstă pacientei și rezerva ovariană la momentul inițial al diagnosticului. Consecințele pe termen lung ale acestor tratamente ar fi: amenoreea acută sau cronică (absența ciclului menstrual), insuficiență ovariană prematură, menopauză precoce sau prognostic obstetrical nefavorabil în caz de o eventuală sarcină.
 2. Pacientă diagnosticată cu boli non-oncologice
  • Boli hematologice ce necesită transplant de celule stem hematopoietice: thalassemia majoră, anemie aplastica, anemia Fanconi, sindroame mieloproliferative și mielodisplazice
  • Boli autoimune care necesită terapie de tip agenți alkilanti: lupus eritematos, sindromul Behcet, glomerulonefrită steroid-rezistentă, sindromul Sjogren, boli inflamatorii intestinale, sclerodermie –
  • Galactozemiaboala genetică autozomal dominantă
  • Mutația BRCA pozitivă
  • Endometrioză ovariană vrea insist asupra acestei condiții, din ce în ce mai frecventă în rândul tinerelor, fiind o boală progresivă, cu un declin permanent al rezervei ovariene, din cauza intervențiilor chirurgicale repetitive la nivelul ovarelor, dar și din cauza inflamației locale care duce la un «burnout folicular».
   Crioprezervarea de ovocite sau embrioni, în funcție de statusul marital al pacientelortora, este un deziderat în rândul aces, dată fiind chirurgia iterativă, chisturile ovariene endometriozice bilateral indiferent de dimensiunea lor sau endometriom unilateral > 5cm.
 3. «Social freezing» sau crioprezervare de ovocite pentru pacientele care vor amâne concepția unui copil
 4. Intervenții chirurgicale pentru persoanele transgender

Așadar știm când recomandăm prezervarea fertilității, însă trebuie știm ce și cui în funcție de vârstă. O situație aparte, puțin discutată în Romania, devenită strategie terapeutică în alte țări, este prezervarea fertilității la pacientele înainte de pubertate. Vorbim despre crioprezervarea de țesut ovarian, o tehnică de elecție în cazul fetelor înainte de pubertate sau după pubertate având contraindicație la tratamentul cu gonadotropine pentru stimulare ovariană controlată (în cadrul fertilizării in vitro). Procedura implică îndepărtarea parțială sau totala de țesut ovarian dintr-un singur ovar, crioprezervarea și reimplantarea acestuia după vindecarea declarată a bolii de bază, cu finalizarea tratamentelor gonadotoxice.

Vorbim despre șansa fetelor diagnosticate cu bolile descrise mai sus de a avea o funcție ovariana și reproductivă normală.

Este un domeniu în continua cercetare, însă este bine ca părinții știe exista aceste posibilități de tratament. Pioniera în acest domeniu este echipa de la Clinique Universitaire Saint Luc, Bruxelles, Belgia, care în urma datelor acumulate încă din 2004, au declarat procedura nu mai este una experimentală, ci strategie clinică.

Pentru pacientele tinere aflate după pubertate lucrurile sunt mai clare și mai simple, strategia de prezervare a fertilității constând în crioprezervare de ovocite sau embrioni, în funcție de statusul marital al pacientei. Crioprezervarea de ovocite poate fi o soluție pentru persoanele cu diferite convingeri etice sau religioase în ceea ce privește crioprezervarea de embrioni.

Aceasta se poate realiza printr-o stimulare ovariană controlată , aceeași procedură pe care o utilizăm în cadrul fertilizării in vitro. Se utilizează diferite protocoale de tratament, menite reducă impactul secreției hormonale asupra cancerului, toate aceste afirmații fiind susținute de studii pe populații largi, așadar putem declara ca fiind o procedură sigură.

Concluzii:

Prezervarea fertilității este o problemă vitală pentru indivizii fie de vârstă reproductiva fie prepuberi diagnosticați cu boli ce pot pune în pericol funcția reproductivă ulterioară. O colaborare multidisciplinară este necesară în managementul acestor pacienți și stabilirea strategiei terapeutice înainte de tratamentele gonadotoxice. Crioprezervarea de ovocite și embrioni la pacientele tinere, după pubertate, este o procedură sigură, devenită metodă de elecție. Crioprezervarea de țesut ovarian rămâne devină o procedură la îndemâna în orice țară din lume , toate fetițele având dreptul de a avea o funcție reproductivă normală după boli agresive. Exista viață și după cancer!

Inapoi la articole