Inapoi la articole

Obezitatea și infertilitatea | Ce e de făcut?

O încep prin a spune nu doresc se simtă nimeni judecat, articolul nu se bazează pe rațiuni estetice, ci vrea fie considerat un « awareness » pentru paciente și pacienți.

În ultimii 100 de ani, incidența obezității a crescut alarmant de mult în SUA și Europa, o reflexie a unei societăți în plină dezvoltare cu o viață sedentară combinată cu un aport caloric exagerat, cea mai mare creștere fiind după anul 1980. Nu mai este necesar subliniez implicațiile pe termen lung ale obezității (hipertensiune arterială, diabet zaharat, sindrom metabolic, osteoartrită, apnee în somn etc) relația dintre obezitate și mortalitate fiind bine cunoscută, fară interpretări.

Dincolo de aceste consecințe serioase ale grăsimii asupra sănătății și longevității, potențialul reproductiv al femeilor și bărbaților supraponderali este serios afectat. În literatura de specialitate găsim o asociere între greutatea corporală, fertilitate și sarcină, cu sau fară sindrom de ovare micropolichistice, cu concluzia clară orice reducere a greutății corporale îmbunătățește rezultatele.

În fiecare lună, șansa de concepție pe cale naturală este redusă la 10% daca ambii parteneri sunt cu indice de masă corporală peste normal.

BMI (body mass index) sau IMC (indice de masă corporală) = kilograme/metri ²
Supraponderal BMI=25-29.9
Obezitate BMI= ≥30

De multe ori când vine vorba de fertilizare in vitro, pacientele răsuflă ușurate și au impresia reproducerea umană asistată rezolva toate problemele, inclusiv cea a obezității. Nimic mai fals!

Relația de tip cauză-efect dintre obezitate și reproducere umană este bine documentată, iar concluziile sunt evidente :

  • Oligo sau anovulație
  • Pacientele supraponderale sau obeze necesită cantități mai mari de medicamente (fie oral, fie injectabil) în cazul unui tratament de fertilizare in vitro
  • Puncția ovariană este mai dificilă
  • Răspunsul slab sau suboptimal la stimularea ovariană pentru fertilizarea în vitro
  • Ovocite de calitate proastă
  • Rata crescută de avort spontan

Toate aceste efecte sunt din cauza lipotoxicitatii celulei ovariene. Lipotoxicitatea = depunerea lipidelor în țesuturi non-adipoase cu inducerea unui stress oxidativ celular, cu creșterea inflamației și rezistenței la insulină.

Cum este afectata funcția reproductivă? Prin acumularea de lipide în ovocit, atât înainte cât și după ovulație, cu o creștere a disfuncției mitocondriale, fragmentarea excesivă a ADN-ului, toate finalizandu-se cu moarte celulară. Este mecanismul fiziopatologic de bază atât în obezitate, cât și în sindromul de ovare micropolichistice, de aceea prima linie de tratament în cazul acestei endocrinopatii este modificarea stilului de viață prin dietă și sport.

Dacă se obține sarcina, riscurile persistă până la naștere:

  • Prematuritate
  • Diabet gestational
  • Preeclampsie
  • Travaliu dificil
  • Naștere dificilă

De asemenea, în cazul bărbaților supraponderali sau obezi, ne confruntăm cu rezultate anormale la spermograme, din cauza cantității scăzute de testosteron , dar și din cauza căldurii excesive la care sunt supuse testiculele. Din ce în ce mai multe clinici internaționale vor impună un anumit BMI/IMC pentru începerea tratamentului de reproducere umană asistată. Astfel se recomandă pierderea ponderală atât în concepția spontană pe cale naturala, cât și în demararea unei proceduri de fertilizare in vitro, ținta fiind un BMI=22-28kg/m².

Normalizarea greutății în asociere cu sportul de orice fel vor grăbi apariția sarcinii și vor reduce până la eliminare complicațiile sarcinii, travaliului și nașterii, cât și recuperarea postpartum.

Inapoi la articole