Inapoi la articole

Cupa menstruală. Avantaje și dezavantaje!

De la bucăți din lemn învelite în țesături, la papirus, la absorbante, la tampoane, la…. cupa menstruala. Bine te-am găsit, 2021!

Încă din cele mai vechi timpuri, femeile au căutat metode cât mai eficiente pentru a fi cât mai discrete și mai igienice în timpul menstruației. Muzeul Menstruației ne pune la dispoziție toată istoria progresului de care ne bucuram în zilele noastre, în funcție de ce ne dorim și ce considerăm că ni se potrivește.

Toate știm că astăzi rafturile magazinelor și farmaciilor ne pun la dispoziție o varietate mare de mărci de absorbante, tampoane interne și mai nou cupe și discuri menstruale.

Cum funcționează cupa menstruala?

Este o cupa mica, flexibilă, confecționată din silicon moale sau latex. Spre deosebire de absorbante și tampoane, cupa menstruala colectează sângele menstrual. Prin urmare este refolosiblă. Se golește la fiecare 6-12 ore, în funcție de fluxul menstrual.

Cum se alege dimensiunea cupei menstruale?

Cele mai importante criterii sunt: vârsta, prezența nașterii naturale și nivelul de activitate. Poți alege dimensiuni diferite, dacă practici un sport sau mergi la birou.

Cum se folosește?

Fiecare cupă menstruala vine cu instrucțiuni clare de utilizare, dar poți găsi și materiale video. Ea se folosește că un tampon intern fară aplicator.

Pentru a vă fi cât mai ușor să alegeți, o să încep cu avantajele acestei cupe menstruale:

  • Este eco. Rafturi pline presupun și mult gunoi. Cupa menstruala înseamnă mai puțin gunoi.
  • Reduce costurile. Poate fi folosita 10 ani.
  • Poate colecta o cantitate mai mare de sânge menstrual. Potrivită zilelor cu flux abundent.
  • Poți avea contact sexual, fiind confecționată din materiale moi, flexibile. Partenerul nu vă sesiza prezența ei.
  • Dispare mirosul neplăcut al sângelui menstrual.

Dezavantajele ar fi :

  • Este o provocare să iți găsești mărimea potrivită.
  • Îndepărtarea sau schimbarea acesteia poate lăsa mizerie în urma. Necesită dexteritate. Nu toate femeile se simt comfortabil să interacționeze cu sângele menstrual.
  • Poate interfera cu prezența unui dispozitiv intrauterine (sterilet). Firele steriletului se exteriorizează prin orificiul cervical extern, prin urmare manevrarea cupei menstruale (inserție/îndepărtare) poate antrena agățarea firelor și astfel mobilizarea steriletului.

Acest articol nu este o recomandare, ci o informare. Stilul de viață și activitățile tale vor dicta produsul care ți se potrivește cel mai bine!

 

Inapoi la articole