Inapoi la articole

Covid 19 si infertilitatea masculina

Pandemia cu virus SARS-Cov2 (Covid 19) a intrat in vietile noastre, pentru noi ca indivizi cat si ca societate, ca o tornada. Timpul de reactie a fost foarte scurt si dintr-o data ne-am gasit in mijlocul vartejului, fara sa avem instructiuni de siguranta predate si invatate. Am invatat cum sa gestionam imprevizibilul pe masura ce aparea. In opinia unora, pandemia s-a sfarsit, in opinia altora, doar s-au stins reflectoarele.

Ce este cert este ca in 2022 ne-am intors la  viata de dinainte, iar acum facem bilantul. Exact ca dupa o tornada. Evaluam pagubele. Avem multe intrebari medicale cu raspunsuri inca vagi.

Marea majoritate a studiilor s-a concentrat pe relatia dintre SARS-COV2 si fertilitatea feminina, insa nu este de neglijat impactul infectiei asupra fertilitatii masculine.

Ce ne spune literatura medicala si scurtul follow-up al pacientilor in urma tornadei?

Infertilitatea masculina apare, in zilele noastre, la 9-15,8 % dintre barbati si poate fi ca rezultat al productiei/transportului anormal al spermei sau o disfunctie erectila/ejaculatorie.

Patologii urogenitale congenitale cum ar fi testiculul necoborat, boli genetice, sechele ale unor infectii sau terapii gonadotoxice (chimioterapie, radioterapie pelvina) toate contribuie la dificultatea sau chiar imposibilitatea de a concepe un copil.

In plus, scaderea semnificativa a concentratiilor de spermatozoizi raportate intre 1973 si 2011, indica si mai mult urgenta identificarii cauzelor si mecanismelor prin care asistam la aceasta degradare continua a spermogramei.

Asa cum bine stim virusul SARS-COV2 foloseste ca poarta de intrare in celula organismului uman o enzima – angiotensin convertaza 2 (ACE2). Pe langa expresia acesteia in plaman, ea se gaseste extensiv in tractul gastrointestinal, rinichi, inima, dar si in testicul. Este lesne de facut legatura intre infectia virala si inflamatia testiculara.

Asadar cum ar putea influenta infectia COVID 19 fertilitatea masculina si prin ce mecanisme?

  • Febra – Febra >39®C , pe o durata mai mare de 3 zile, duce la scaderea concentratiei si motilitatii spermatozoizilor.
  • Inflamatia testiculara (orhita) = unii pacienti au acuzat durere testiculara
  • Raspunsul imunologic exagerat cu depunerea anticorpilor de tip IgG in tubulii seminiferi
  • Afectarea axului hipotalamo-hipofizar sau metaforic vorbind “dialogul dintre creier si testicul” cu scaderea productiei de testosteron, cu insuficienta testiculara consecutiva
  • Tulburari de erectii explicate prin scaderea productiei de testosteron si o mai proasta oxigenerare a tesuturilor
  • Pe durata pandemiei, a crescut foarte mult timpul petrecut in casa. Acest lucru a atras dupa sine un consum mai mare de alcool si mancare. Atat alcoolul, cat si supraponderabilitatea pot afecta calitatea spermei

Pentru ca se aduna date in continuare si avem nevoie de o supraveghere pe termen lung, nu se stie pe ce perioada de timp se mentine aceasta afectare a fertilitatii masculine. Putem presupune ca se mentine pe o perioada de cateva luni post infectie, insa nu stim sigur.

Studiile realizate pana acum sunt pe cohorte mici de pacienti, cu rezultate contradictorii.

Mesajul care as vrea sa ajunga la dumneavoastra este ca daca stiti ca ati fost infectat cu SARS-COV2 (indiferent de forma bolii) si va pregatiti de conceperea unui copil, nu ezitati sa mergeti sa verificati parametrii spermogramei.

Acest lucru se realizeaza foarte usor, in orice clinica de infertilitate.

Conditiile de recoltare sunt o abstinenta sexuala 2-5 zile, absenta febrei in ultimele 48h, infectii virale sau bacteriene recente.

Aveti grija de sanatatea si fertilitatea dumneavoastra!

 

https://academic.oup.com/humupd/article/23/6/660/3979420?login=false

https://academic.oup.com/humupd/article/23/6/646/4035689?login=false

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0090429522000097

https://www.eshre.eu/Guidelines-and-Legal/Position-statements/COVID19

Inapoi la articole