Inapoi la articole

Adenomioza – ce presupune?

Adenomioza – o boală benignă uterină, adesea întâlnită la pacientele de vârstă reproductiva (30-40 de ani) și responsabilă de dureri pelvine cronice, sângerări anormale de cauza uterina și infertilitate.

Cuvântul adenomioza este un cuvânt compus, etimologic derivat din greaca: adenas = glanda, mis= mușchi, deci prezența unor glande în mușchi. Deși s-a descris pentru prima dată în 1925, definiția curentă a luat naștere abia în 1972 și presupune: invazia benignă a endometrului în miometru , producând un uter mărit de volum.

În ultimele decade, adenomioza s-a crezut a fi o boală specifică femeilor peste 40 de ani, cu multiple nașteri în antecedente, diagnosticată de cele mai multe ori după operații de histerectomie totală. Însă astăzi, o putem diagnostica imagistic, fară să recurgem la soluții atât de drastice precum chirurgia pelvină.

Astăzi adenomioza este descrisă că o boală estrogen dependentă, caracterizată de prezența țesutului endometrial cu o profunzime de cel puțin 2,5mm în țesutul miometrial, ceea ce duce la distorsionarea anatomiei uterine și contractilitate crescută.

În funcție de distribuția leziunilor în structura miometrului ( mușchiul uterin) poate fi focală, difuză sau chistică (adenomiomul) ceea ce face mai dificil și mai confuz diagnosticul, aceasta suprapunându-se de multe ori cu endometrioză sau fibroamele uterine.

Datorită progresului imagistic, beneficiem de ecografia transvaginală sau rezonanță magnetică nucleară (RMN) care ne facilitează diagnosticul și totodată tratamentul.
Imaginile specifice ecografice sunt:

 • îngroșarea asimetrica a pereților uterini
 • insule hiperplazice de țesut adenomiotic
 • distorsionarea joncțiunii endometru-miometru
 • sau multiple lacune vasculare

Cum o putem recunoaște clinic?

Pacientele descriu, de cele mai multe ori, dureri intense cronice în etajul pelvin, dureri în timpul contactului sexual, menstruații abundente și dureroase, sângerări anormale pe cale vaginală, infertilitate sau sunt complet asimptomatice.

Cum o putem trata?
Deși cu o prevalența crescută, totuși mecanismul patogenic nu este complet elucidat, prin urmare nu avem tratamente specifice. Totuși tratamentul adenomiozei, ca și în cazul endometriozei, va ține cont de următorii factori

 • Vârsta pacientei
 • Obiectivul său reproductiv
 • Severitatea simptomatologiei
 • Managementul durerii

Opțiunile de tratament includ:

 • Preparate hormonale (analogi de GnRH, progestative, antagoniști de GnRH, modulatori selectivi de receptor al progesteronului, sterilet hormonal de tip Mirena) scopul fiind de a suprima temporar secreția de estrogen, de a diminua durerea și de a îmbunătăți fertilitatea.
 • Antiinflamatoare de tip non-steroidian – pentru ameliorarea durerii, însă nu se pot utiliza pe termen lung
 • Chirurgia pelvină de tip conservator (adenomiomectomie) sau de tip radical (histerectomie).
  Nu toate formele de adenomioza se operează, iar indicația operatorie trebuie pusa judicios, având în vedere că este o boală ce recidivează, iar în urma intervențiilor avem de-a face cu testul cicatriceal. Doar intervenția cu indicație bine stabilită vă fi în beneficiul pacientei.
 • Histerectomia ( extirparea uterului) este o intervenție chirurgicala destinată doar pacientelor simptomatice ce nu mai doresc să procreeze.

Adenomioza – implicații asupra fertilității și tratamentelor de reproducere umană asistată

Așa cum descriam mai sus, adenomioza este o boală complexă, multifactorială care are un ecou atât asupra calității vieții de zi cu zi, cât și asupra potențialului fertil. Mecanismele prin care această boală ar împiedică o sarcina ar fi:

 • Distorsionarea anatomiei mușchiului uterin, prin urmare uterul devine „neprietenos” cu o eventuală sarcină.
 • Menstruațiile abundente – duc la instalarea anemiei feriprive, prin urmare oxigenarea insuficientă a țesuturilor, oboseală, paloarea tegumentelor și a mucoaselor, slăbiciune
 • Durerile cronice pelvine – duc la o stare de iritabilitate, oboseala, depresie, anxietate, scăderea libidoului
 • Durerile din timpul contactului sexual – duc la o scădere a libidoului, prin urmare contacte sexuale rare, dificile

Chiar dacă recurgem la tratamente de reproducere umană asistată, de exemplu fertilizare in vitro, este necesară „pregătirea” uterului și a endometrului, în vederea unui embriotransfer. Prin urmare, este necesară o echipă multidiciplinara în vederea diasgnosticului și tratamentului corect, însă și prezența psihologului este absolut necesară, pentru a face cât mai suportabil din punct de vedere psihic și emoțional manifestările acestei boli.

Inapoi la articole