Inapoi la articole

Sindromul ovarului micropolichistic

Sindromul ovarului micropolichistic este cea mai comuna endocrinopatie ce afecteaza femeile de varsta reproductiva, a carui patologie inca intriga multi clinicieni. Desi este un subiect foarte mult abordat atat pe canalele social media, cat si la congrese, inca vad multe paciente care spera la tratamente minune, orice pastila care sa le ajute sa ramana insarcinate.

Pentru ca nu exista tratamente sau pastile minune, in acest articol o sa incerc sa explic ce inseamna ovarul micropolichistic, cum se manifesta si cum se trateaza. Scopul este sa intelegeti de ce primiti indicatia de a pierde in greutate, de a lua anumite tratamente si de ce este necesara o colaborare cu endocrinologul.

Ce este si cum se diagnosticheaza sindromul de ovare micropolichistice?

Este o tulburare endocrina complexa, caracterizata de interactiunea dintre numerosi factori genetici si de mediu, care duc la o expresie heterogena din punct de vedere clinic, biochimic si fenotipic sau cu alte cuvinte “poate imbraca mai multe forme”.

Clasic se caracterizeaza prin:

  • Cicluri menstruale neregulate sau disfunctie ovulatorie (oligoovulatie/anovulatie)
  • Hiperandrogenie (exces de hormoni masculini). Aceasta poate fi clinica cu consecinte cosmetice (hirsutism, alopecie, acnee) si biochimica (rezistenta crescuta la insulina si niveluri hormonale crescute de androgeni)
  • Prezenta de multipli foliculi antrali ovarieni ce da ovarului un aspect micropolichistic
  • Anomalii metabolice cum ar fi: hiperinsulinemie, dislipidemie, obezitate

Diagnosticul se poate stabili astfel:

  • Clinic – cu evaluarea indicelui de masa corporala, distributiei corporale, prezenta semnelor de virilizare sau acanthosis nigricans (afectiune cutanata prezenta in boli endocrinologice ce determina pielea sa devina inchisa la culoare la nivelul pliurilor – gat, axila, inghinal)
  • Biochimic – evaluarea profilului hormonal complet (interactiunea dintre hipotalamus-hipofiza-ovar-tiroida)
  • Ecografic prin evaluarea aspectului ovarelor

In imagini aveti un aspect tipic de ovar micropolichistic, cu dispunerea foliculilor antrali (FA) in periferia ovarului si hiperplazia stromei ovariene.

Am sesizat de multe ori printre paciente confuzia intre ovar micropolichistic si chisturi ovariene. Pacientele inteleg ca au chisturi ovariene.

Chistul ovarian este o formatiune cu dimensiunea de peste 3 cm, insa ovarul micropolichistic presupune existenta de multiple chisturi mici, cu dimensiuni milimetrice – foliculi antrali (de unde si numele de micro-poli-chistic).

Pentru a intelege de ce primiti anumite medicamente si recomandari in timpul consultatiei, insa si pe ce se bazeaza managementul acesti afectiuni endocrine, o sa va explic efectele ovarului micropolichistic.

EFECTE ALE SOPC

Iata asadar de ce vi se recomanda urmatoarele:

  • Pierderea in greutate – cel mai bun tratament pentru femeile supraponderale. Chiar si o pierdere in greutate de 2-5% duce la imbunatatirea functiei metabolice si reproductive, chiar cu aparitia ovulatiilor spontane. Se recomanda o dieta low-carb.
  • Medicamente antidiabetice orale – amelioreaza rezistenta la insulina cu imbunatatirea nivelurilor circulante de hormoni masculini si scaderea lipotoxicitatii
  • Medicamente de inducerea ovulatiei –fie comprimate orale, fie injectabile
  • Vitamina D – exista o puternica corelatie intre deficitul de vitamina D si disfunctia metabolica la pacientele cu SOPC. De asemenea, tulburarea metabolismului calciului duce si la perturbarea dezvoltarii foliculare.

SOPC si fertilizarea in vitro

Fertilizarea in vitro se indica pacientelor cu SOPC atunci cand acestea au esuat la inducerea ovulatiei, sau se asociaza cu obstructie tubara sau infertilitate/subfertilitate masculina.

Unele studii arata ca desi avem o rezerva ovariana in exces, in cadrul SOPC ovocitele pot fi de proasta calitate, cu o alterare a receptivitii endometriale, cu risc crescut de esec de implantare sau chiar avort spontan in primul trimestru.

Recomandarile de mai sus raman valabile, chiar daca incepem un tratament de fertilizare in vitro, sperand astfel ca vom creste sansele de succes.

SOPC si genetica

Este o conditie medicala ce poate fi mostenita, este foarte posibil ca mama sau bunica materna sa fi avut sindromul ovarului micropolichistic. De asemenea, ultimele cercetari arata ca anumite variante genetice predispun la rezistenta la insulina si la afectarea celulelor beta pancreatice atat la femeile cu SOPC, cat si la fratii lor.

SOPC pe termen lung:

Managementul femeilor cu SOPK ar trebui sa corecteze sau sa previna atat consecintele pe termen scurt, cat si cele pe termen lung, cum ar fi :

  • CM neregulate cu oligoovulatie/anovulatie care duc la riscul

crescut de hiperplazie endometriala si neoplazie

  • Hiperandrogenism care are multiple consecinte cosmetice ce pot afecta imaginea si increderea de sine (hirsutism, alopecie, acnee)
  • Obezitatea ce poate duce la infertilitate si complicatii obstetricale
  • Infertilitate – ineficienta inducerii ovulatiei, ovocite de slaba calitate si esec de implantare in caz de FIV
  • Obstetricale- risc crescut de avort spontan, diabet gestational, hipertensiune gestationala, preeclampsie si nastere prematura
  • Risc crescut de diabet zaharat tp si boli cardiovasculare dupa instalarea menopauzei

Mesaje de luat acasa:

  • Sindromul ovarului micropolichistic este un subiect vast, cu un overlap intre diferite sisteme, iar expresia fenotipica este pe masura
  • Daca va stiti cu acest diagnostic si doriti sa concepeti un copil, este suficient sa va programati la un consult de specialitate, pentru a alege cel mai bun tratament pentru dumneavoastra ( nu exista pastile minune!!!!, exista doar un consult complet si complex pentru cuplu)
  • Imi doresc sa dispara acel MIT printre paciente: SOPC=nu poti face copii. Nimic mai fals!
  • Daca aveti menstruatii neregulate, exces de pilozitate, castigati usor kilograme si le pierdeti cu dificultate, va invit la un consult de specialitate, deoarece supravegherea se face pe termen lung: fie ca vorbim de adolescenta, fie de femeia de varsta reproductiva sau de femeia dupa menopauza.

 

https://ovarianresearch.biomedcentral.com/articles/10.1186/s13048-021-00879-w

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3737989/

https://www.asrm.org/topics/topics-index/polycystic-ovary-syndrome-pcos/

Inapoi la articole