Inapoi la articole

Indicatii si optiuni de prezervare a fertilitatii la pacientele tinere

Prezervarea fertilitatii este o problema vitala pentru pacientele de varsta reproductiva (18-40 de ani) diagnosticate cu boli ale caror tratamente pot afecta rezerva ovariana, obiectivul fiind de conservarea functiei ovariene.

Varsta este un factor decisiv, cu cat pacienta este mai tanara cu atat sansa de recuperare a functiei ovariene este mai mare. Consideram varsta de 40 de ani ca limita superioara pentru care propunem pastrarea fertilitatii.

Cui propunem  prezervarea fertilitatii ?

  1. Pacientei diagnosticate cu boli oncologice ( cancer).

Tratamentele oncologice (chimioterapie, imunoterapie, radioterapie pelvina) pot duce la afectarea fertilitatii femeii cu insuficienta ovariana prematura, amenoree si menopauza precoce.

Reaparitia menstruatiilor si regularitatea acestora nu garanteaza o fertilitate normala, rezerva ovariana fiind mult diminuata.

 

  1. Pacientei diagnosticate cu boli non-oncologice
  • Endometrioza ovariana (chist endometriozic ovarian) – o boala progresiva, cu un declin permanent al rezervei ovariene, din cauza interventiilor chirurgicale repetitive la nivelul ovarelor, dar si din cauza inflamatiei locale care duce la un « burnout folicular ».
  • Mutatia BRCA1/2 pozitiva – Ultima decada in cercetare a evidentiat ca pacientele sanatoase purtatoare ale mutatiei genelor BRCA1/2 sunt mai predispuse la o rezerva ovariana scazuta fiziologic, astfel ele devin candidate pentru prezervarea fertilitatii.

 

  • Boli hematologice ce necesita transplant de celule stem hematopoietice : thalassemia majora, anemie aplastica, anemia Fanconi, sindroame mieloproliferative si mielodisplazice
  • Boli autoimune care necesita terapie de tip agenti alkilanti  : lupus eritematos, sindromul Behcet, glomerulonefrita steroid-rezistenta, sindromul Sjogren, boli inflamatorii intestinale, sclerodermie
  • Galactozemia – boala genetica autozomal dominanta
  1. « Social freezing » sau crioprezervare de ovocite din motive non-medicale pentru pacientele care vor sa amane conceptia unui copil. Este o atitudine moderna, de preventie a pacientelor care vor sa se realizeze profesional, insa sunt constiente ca fertilitatea sufera un declin odata cu inaintarea in varsta. Astfel, ele isi pastreaza sansa de a avea in viitor sarcini cu risc mic de anomalii genetice, datorita ovocitelor recuperate la varste tinere.
  2. Interventii chirurgicale pentru persoanele transgender

 

In ce moment propunem prezervarea fertilitatii ?

Ideal in momentul diagnosticului, inainte de a incepe terapiile cu potential gonadotoxic.

 

Ce presupune prezervarea fertilitatii ?

Procedura presupune o stimulare ovariana controlata , aceeasi procedura pe care o utilizam in cadrul fertilizarii in vitro. Dureaza in medie 10-12 zile, la finalul acestei etape avand  loc punctia ovariana.

Punctia ovariana este etapa in care foliculii ovarieni sunt aspirati sub ghidaj ecografic, astfel recoltandu-se ovocitele. Nu din toti foliculii punctionati pot fi extrase ovocite, rata medie de extragere fiind de 80%. Se utilizeaza protocoale de tratament menite sa reduca impactul secretiei hormonale asupra cancerului, toate aceste afirmatii fiind sustinute de studii pe populatii largi, asadar putem declara ca fiind o procedura sigura.

In cazul diagnosticului de cancer, stimularea ovariana este o procedura de urgenta, se poate incepe in orice moment al ciclului menstrual (random start), astfel incat tratamentul bolii de baza nu este intarziat.

La finalul procedurii de prezervarea a fertilitatii putem congela ovocite sau/si embrioni, in functie de statusul marital al pacientei. Congelarea de ovocite poate fi o solutie pentru persoanele cu diferite convingeri etice sau religioase in ceea ce priveste congelarea de embrioni.

Ovocitele sau embrionii pot fi pastrati in laborator, pana cand medicul oncolog decide ca pacienta poate purta o sarcina.

Concluzii:

Prezervarea fertilitatii este o problema vitala pentru pacientele de varsta reproductiva diagnosticate cu boli ce pot pune in pericol functia reproductiva ulterioara.

O colaborare multidisciplinara este necesara in managementul acestor pacienti si stabilirea strategiei terapeutice inainte de tratamentele gonadotoxice.

Crioprezervarea de ovocite si embrioni la pacientele tinere, este o procedura sigura, devenita metoda de electie.

Exista viata si dupa cancer!

https://ascopubs.org/doi/10.1200/JCO.2018.78.1914
https://www.eshre.eu/Guidelines-and-Legal/Guidelines/Female-fertility-preservation
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7125060/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32091651/

Inapoi la articole