Inapoi la articole

Agonia infertilității. Mamă sau nimic!

Suntem pe aici ca să procreăm și să asigurăm continuitatea omenirii. Uite, cu asta nu sunt de acord, deși jobul meu e ăsta, să aduc suflete pe lume. Eu cred că suntem pe aici ca să trăim! Atât. Să trăim și să avem opțiuni. Și să nu fim puși la zid dacă nu vom avea copii, fie că nu putem, fie că nu vrem. Nu e o rușine și, în niciun caz, nu e vina nimănui, în cazul în care pleci de la specialistul tău cu o foaie pe care scrie mare și dureros INFERTILITATE. Dar hai să vedem ce înseamnă asta, ce presupune, cum prevenim, cum ajutăm, cum ne îndeplinim menirea pe lumea asta, adică să trăim frumos și în conformitate cu valorile și principiile noastre.

De-a lungul istoriei, oamenii au văzut infertilitatea ca pe ceva rușinos și înjositor. De obicei, femeia se credea că este de vină dacă un cuplu avea probleme în conceperea unui copil. De obicei, femeile erau învinovățite – sau se învinovățeau – pentru sarcinile pierdute. Cuplurile nu povesteau prietenilor sau familiei că au fost supuși unui tratament de infertilitate. Nefiind capabili să aibă un copil a făcut ca atât femeile, cât și bărbații să se simtă necorespunzători, ca și cum nu reușeau.

Dar, în secolul 21, Social Media a schimbat complet regulile a ceea ce spunem sau a ceea ce ne simțim confortabil să împărtășim. Fiecare persoană are propriile standarde despre ce vrea și ce nu vrea să împărtășească, dar este clar că utilizarea rețelelor de socializare a făcut mai acceptabilă ideea de a vorbi public despre infertilitate.
Un raport preliminar al renumitei reviste de specialitate Fertility and Sterility a demonstrat că pacienții își găsesc răspunsurile din ce în ce mai mult prin intermediul social media (website, bloguri, Facebook), comunică mai ușor cu doctorii lor sau se integrează în diferite grupuri de suport, unde se simt confortabil să vorbească despre diagnosticul lor.

Cred că acesta este primul pas în tratamentul infertilitățiii: suportul psihologic al familiei, prietenilor și al societății. Și anularea stigmei sociale.
Să ne gândim că infertilitatea a devenit o problemă mondială de sănătate, afectează milioane de cupluri din întreaga lume, prin urmare nu sunteți singuri sau singurii!

 

Ce este infertilitatea?

Infertilitatea este definită ca 12 luni de raporturi sexuale regulate neprotejate și absența sarcinii. Alții preferă termenul de subfertilitate pentru a descrie femeile care nu sunt sterile, însă au dificultăți în conceperea unui copil.
Fecunditatea este probabilitatea ca un ciclu hormonal să rezulte într-o naștere.
Infertilitatea feminină, infertilitatea masculină sau o combinație între cele două afecteaza milioane de cupluri din întreaga lume. 10-18 % dintre cupluri experimentează dificultăți în a concepe un copil sau să ducă o sarcină la termen.
Ultimele decade au adus o schimbare dramatică în evaluarea și tratamentul cuplurilor infertile.

3 mari schimbări au avut loc:

 1. Prima a fost introducerea fertilizării in vitro și a altor tehnologii de reproducere umană asistată. Tehnicile ART (assisted reproductive technologies) au îmbunătățit substanțial prognosticul cuplurilor infertile.
 2. A doua a fost declinul demografic care a rezultat într-un număr mare de femei infertile la vârste avansate.
 3. A treia a fost progresul în tehnicile ART combinat cu campaniile de informare, care a făcut ca pacienții să se prezinte mult mai devreme la consultația cu specialistul în infertilitate.

Condiții necesare pentru a rămâne însărcinată:

 • Raporturi sexuale regulate
 • Ovulație prezentă
 • Trompe uterine și cavitate uterină în parametri normali
 • Sperma partenerului

Cum se întâmplă mai exact ?

 • Corpul femeii eliberează câte un ovul dintr-unul dintre ovare
 • Ovulul este preluat de către trompa uterină
 • Spermatozoizii înoată prin colul uterin către uter și prin trompa uterină pentru a se întâlni cu ovulul și a-l fertiliza
 • Ovulul fertilizat călătorește prin trompa uterină către cavitatea uterină
 • Ovulul fertilizat se implantează și se dezvoltă în cavitatea uterină

Când trebuie femeile să se prezinte la un specialist?
1. Vârsta femeii este elementul decisiv.

 • Mai puțin de 35 de ani: se recomandă 12 luni de raporturi sexuale neprotejate regulate înainte de a se prezenta la doctor.
 • Peste 35 de ani: se recomandă consultație cu specialistul în infertilitate după 6 luni de raporturi sexuale neprotejate și absența sarcinii.
 • Peste 40 de ani: specialistul va dori și va recomanda bilanțul și tratamentul imediat.

2. Absența menstruației sau cicluri menstruale neregulate
3. Menstruații dureroase
4. Endometrioza sau boala inflamatorie pelvină
5. Probleme deja cunoscute de fertilitate
6. Multiple sarcini pierdute
7. Tratamente oncologice în antecedente (chimioterapie, radioterapie)
8. Chirurgie ovariană în antecedente (chistectomii ovariene, drilling ovarian, ooforectomie uni/bilaterală)
9. Istoric familial de menopauză precoce (< 40 ani)

Când trebuie bărbații să se prezinte la un specialist?

 1. Istoric de infecții sexual transmisibile, afecțiuni prostatice sau testiculare
 2. Tratamente oncologice
 3. Volum testicular mic sau hidrocel
 4. Antecedente familiale de infertilitate

Ce factori de risc putem avea?

 1. VÂRSTA – da, din nou, vârsta. V-am spus, doamnelor, timpul nu este prietenul femeilor. Fertilitatea scade gradual cu vârsta, mai ales în jurul vârstei de 30 de ani, însă după 35 de ani scade abrupt. Infertilitatea femeilor în vârstă este cauzată atât de cantitatea, cât și de calitatea ovocitelor.
 2. Fumatul – utilizarea țigărilor clasice sau marijuana afectează ambele sexe. Pentru femei scade eficacitatea tratamentelor de infertilitate și duce la avorturi spontane, pentru bărbați duce la disfuncții erectile și scăderea numărului de spermatozoizi.
 3. Alcoolul – pentru femei nicio concentrație de alcool nu este sigură în timpul concepției sau sarcinii, pentru bărbați scade cantitatea de spermatozoizi și motilitatea acestora.
 4. OBEZITATEA
 5. Tulburări de comportament alimentar: anorexie, bulimie.
 6. Activitatea fizică – prea puțin sport va duce la obezitate, prea mult sport, la pacientele care nu sunt supraponderale, va duce la tulburări ovulatorii.

Cum prevenim?
Femeile

 • evită utilizarea în exces a alcoolului
 • opresc fumatul
 • evită extremele greutății corporale
 • fac sport moderat în mod regulat

Bărbații

 • evită utilizarea în exces a alcoolului
 • opresc fumatul
 • evită băile prelungite și fierbinți (cadă, jacuzzi)
 • evită expunerea la toxine industriale sau de mediu (solvanți, acetone, lac, vopseluri)
 • limitează tratamentele ce pot afecta fertilitatea (concentrate proteice, suplimente)
 • fac sport moderat și regulat

Știu că este multă informație, dar am vrut să înțelegem exact ce înseamnă infertilitatea. Și sper că am scris astfel încât să fiți lămuriți. Am încercat pe cât posibil să evit termenii foarte pompoși și medicali. Eu sunt aici pentru voi, în cazul în care aveți întrebări sau gânduri care vă apasă. Scrieți-mi și vom face împreună tot ce ține de mine, de voi și de medicină, să fiți bine.

Inapoi la articole